Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
Verrines van Hervekaascrème en witloof

13.11.2019

Verrines van Hervekaascrème en witloof

Ingrediënten (voor 2 grote verrines van 8 cm – te vermenigvuldigen)

  • 1 gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 100 g Val-Dieu Herve delicate kruidaroma’s
  • 50 ml dikke room 30 % V.G.
  • 50-60 ml volle melk
  • 20 ml amberbier
  • 0,7 g agar agar
  • 1 mini / klein witloof
  • 20 g boter
  • 1/2 theelepel Luikse siroop
  • 5-6 hazelnoten
  • 2-3 blaadjes peterselie

Bereiding

De hazelnoten gedurende 12 minuten roosteren in de oven op 170°C. De hazelnoten tussen een doek heen en weer wrijven zodat de bruine velletjes loskomen. Hak ze in grove stukjes met een mes.

Snij het witloof uit aan de basis om de bittere smaak ervan te verminderen. Snij het daarna in de lengte in twee.

Laat de boter op een matig vuur smelten in een pan met een antiaanbaklaag. Leg de witloofhelften op hun platte kant in de pan. Kruid met zout en peper, giet er 1 soeplepel bier over en bedek met bakpapier. (*) Kook een tiental minuten op een zacht vuur. Verwijder het papier, en met een puntmesje breng wat Luikse siroop op het witloof aan. Laat nog enkele minuten verder garen door de siroopboter over het witloof te lepelen. Bewaar.

(*) {Om het bakpapier uit te snijden op de afmetingen van de pan: vouw het vierkante bakpapier in vier en vouw vervolgens meerdere keren vanaf de ‘gesloten’ punt. Meet de straal van de pan vanaf de punt en scheur over de breedte van de driehoek. Open het bakpapier dat nu een cirkel vormt en aangepast is aan de afmetingen van de pan! Bedankt Marc Kobs dit praktisch trucje}

Laat in een zware steelpan op een matig vuur de in stukjes gesneden Hervekaas met de room en de helft van de melk smelten. Wanneer de kaas gesmolten is, voeg er nog een beetje melk en agar agar aan toe en laat 30 seconden sudderen. Peper. Meng fijn met een staafmixer en mix er zoveel mogelijk lucht door (de staaf van de mixer tegen het oppervlak laten aanleunen).

Giet ongeveer 1 cm room in de verrines. Zet ze 15 minuten in de koelkast om ze te laten opstijven en neem ze dan weer uit de koelkast om ze terug op kamertemperatuur te brengen.

Leg een halve witloof op de room, serveer met geroosterde hazelnoten, een druppel van het kooksap van het witloof en een fijngehakt peterselieblaadje. Peper.

Serveer lauwwarm.

Recept van Cook’n’roll