Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
Waar komt de kleur van onze kaas vandaan?

16.09.2020

Waar komt de kleur van onze kaas vandaan?

Sommige kazen hebben een mooie oranje kleur, andere zijn bedekt met een fijn wit laagje. Deze verschillen in korstkleur zijn specifiek voor elke kaassoort en vooral … te danken aan hun specifieke rijping. Laten we de geheimen van de het rijpingsproces ontdekken …

  • – Zachte kazen met gewassen korst zoals de Hervekaas BOB en de Boû d’Fagne waarvan de natuurlijke korsten oranje kleuren. Tijdens de rijping worden deze kazen regelmatig gewassen met zout water. Dit proces stimuleert de ontwikkeling van de bacterie “brevibacterium linens” die de kaaskorst zijn oranje kleur geeft.
  • – Zachte kazen met gemengde korst zoals de Val-Dieu Délice des Moines hebben een oranje korst dankzij de annatto. Deze natuurlijke kleurstof, van plantaardige oorsprong, wordt tijdens het rijpingsproces aangebracht.
  • – Kazen met een witschimmelkorst zoals de Val-Dieu Bouquet des Moines hebben een witte korst. Aan het begin van hun affinage worden de kazen besprenkeld met een vloeistof die een schimmel bevat waardoor zich een fijn wit laagje, “flora” genaamd, kan ontwikkelen op de korst.

Wilt u meer weten over kaas in het algemeen? Bekijk onze tips:

En nog veel meer …