Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
Wat zijn zachte kazen nu eigenlijk?

12.03.2020

Wat zijn zachte kazen nu eigenlijk?

In de grote familie van de kazen zijn er de zachte kazen. Een marktsegment waarvan het verbruik in België jaar na jaar blijft stijgen.

Maar wat zijn zachte kazen nu eigenlijk?

Zachte kazen hebben een zachte en smeuïge textuur. Tijdens het fabricageproces worden de kazen niet verhit of geperst. De kazen rijpen van buiten naar binnen gedurende een korte periode (2 tot 8 weken).

We onderscheiden twee soorten zachte kazen: met gewassen korst en met schimmelkorst.

De zachte kazen met gewassen korst:

Zoals de naam het zelf zegt worden deze kazen gewassen en omgedraaid tijdens de rijpingsfase. Met deze techniek bekomen we een soepele, glanzende en ietwat plakkerige korst. Zo kan de kaas ook zijn sterke geur en krachtige smaak ontwikkelen. Bijvoorbeeld: de Herve en de Boû d’Fagne.

De zachte kazen met een schimmelkorst:

Deze kazen hebben een fluweelzachte korst. Hun geur is minder uitgesproken en ze roepen de smaken van boter, hazelnoot en paddenstoel op.

Nadat de kazen uit hun vormen zijn genomen, worden ze besproeid met een schimmelbevattende vloeistof zodat de korst na een paar dagen een fijne witte donzige laag verkrijgt, zoals onze Val-Dieu Bouquet des Moines en onze L’Exquis Brie.

Zin om meer te weten over het kaasmaakproces? Klik hier voor meer gedetailleerde uitleg : kaasmaakproces.