Du Herve sur du pain
Nieuws
Naar het nieuws terugkeren
Zijn kaaskorsten eigenlijk eetbaar?

17.01.2018

Zijn kaaskorsten eigenlijk eetbaar?

Er bestaan heel veel kazen met verschillende korsten. Sommige korsten zijn niet eetbaar terwijl andere het wel zijn en zelfs essentieel zijn bij het eten van die kaas. Het leek ons dan ook een goed idee om hierover wat meer informatie te verstrekken zodat u ten volle van uw kazen kunt genieten. Laten we beginnen met de kazen met een witte schimmelkorst. Een schimmelkorst is in feite een fijn wit laagje die men terugvindt op de Bouquet des Moines, de brie of de Fleur de Fagne. Deze is perfect eetbaar.

Gewassen korsten zijn ook eetbaar en de specificiteit van de Val-Dieu Grand Cru, bijvoorbeeld en van alle soorten Hervekaas BOB.

Tegen alle verwachtingen in is de korst van raclettekaas ook eetbaar omdat die volledig natuurlijk is en zelfs de smaak van de kaas interessanter maakt.

Voor kazen van het type Gouda is het tegengestelde echter waar want de rijping van de kaas gebeurd in geplastificeerde korsten, en ze zijn dus niet eetbaar. Ten slotte zijn er nog de kazen zoals de Comté of Belgische abdijkazen waarvan de korsten natuurlijk zijn maar beter niet gegeten worden. Dankzij hun natuurlijke korsten hebben deze kazen hun typische smaak kunnen ontwikkelen tijdens de rijpingsfase in kelders.